new-fr-library-design

Artist’s rendition of the new Far Rockaway library, which began its construction process with the filing of permits this week.

far-rock-library

The existing library, which was build after the original at the same location burned to the ground.

The New York City Department of Design and Construction last week filed applications for the long-awaited new two-story, 31,779-square-foot Queens Library at Far Rockaway.

The new building will be built on the site of the existing, single-story library branch, at 16-37 Central Avenue. The facility will feature a circulation and information center, meeting rooms, a business center, and individual children, teen, and adult sections.

This will be the third iteration of the Far Rockaway mainstay, the first two-story wooden library having burned to the ground in the 1050’s.

City officials say that Snøhetta, a world-renowned architecture firm, will design the project.

The 25,877-square-foot site is located at the corner of Mott Avenue, three blocks from the Far Rockaway-Mott Avenue stop on the A train. Demolition permits have not yet been filed for the existing library.

While the current library is small, it is one of the most heavily-used in the Queens system, officials say.

This new building seeks to increase the services needed by the neighborhood, and it is hoped that along with other revitalization efforts, it will serve as a catalyst for community transformation, the architects say on their website.

The primary organizing elements are indicated with simple, clear forms. The entry is announced with a tall transparent glass pyramidal opening at the corner. The interior is organized around an inverted pyramidal atrium, which allows the penetration of natural light to the ground floor as well as a view of the sky from within the building. Combined, they provide the entry and circulation sequence through the building, and orient the visitor within.

The Far Rockaway Branch Library will comply with Local Law 86, seeking LEED Silver Certification, and will be sited at an elevation exceeding the new FEMA flood zone guidelines.

As part of the Percent for the Arts program, Snøhetta will be collaborating with an artist to create a site specific artwork within the library.